Τέσσερις Λίμνες Κυρ Γιάννη

Oι “Τέσσερις Λίμνες” είναι ένα ιδιαίτερο λευκό κρασί με κρυστάλλινο λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα και αρώματα με οξύτητα που σαγηνεύουν. Το χαρμάνι των ποικιλιών που το σχηματίζουν αλλά και η ειδική οινοποίηση υπόσχεται να μαγέψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους! Τα εξαιρετικά του αρώματα και η γεμάτη γεύση του θα σας συντροφεύουν σε αξέχαστα ταξίδια γαστρονομικής απόλαυσης. Η ζωηρή οξύτητα χαρίζει νεύρο στο στόμα, το οποίο διαθέτει όγκο, πλούσια υφή χάρη στο άγγιγμα του βαρελιού, και ένα μακρύ, αρωματικό τελείωμα.

Κατηγορία:

Τύπος: Λευκός Ξηρός Τοπικός Φλώρινας
Θερμοκρασία σερβιρίσματος 10-12°C
Προέλευση: Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια των κτημάτων Σαμαρόπετρα, Πάλπο και Ντρούμο.
Ποικιλιακή σύνθεση: Chardonnay 60% και Gewurztraminer 40% (επιπλέον Ροδίτης & Ξινόμαυρο Λευκό ανάλογα με τη σοδειά)
Ωρίμανση: Mόνο το 50 % της συνολικής ποσότητας Chardonnay για 4 μήνες σε νέα γαλλικά βαρέλια 225L.
Δυνατότητα παλαίωσης: 1-3 έτη
Αλκοόλ 13,6%
Συνδυασμός με: Πλούσια πιάτα της μεσογειακής κουζίνας με ψάρια και πουλερικά. Τα τριανταφυλλένια αρώματα θα μειώσουν την κάψα των ταϊλανδέζικων ζυμαρικών με γαρίδες, φιστίκια και τσίλι.

 

Αμπελώνας

Οι Τέσσερις Λίμνες παράγονται από σταφύλια που καλλιεργούνται σε υψόμετρο 600 μέτρων. Ο αμπελώνας έχει συνολική έκταση 165 στρεμμάτων και βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, εντός των ορίων της αμπελουργικής ζώνης του Αμυνταίου. Η στρεμματική απόδοση του αμπελώνα δεν ξεπερνά τα 800 κιλά για τον Ροδίτη και το Ξινόμαυρο, τα 700 κιλά για το Chardonnay και τα 600 κιλά για το Gewürztraminer. Tα φτωχά και αμμώδη εδάφη προσφέρουν τη δυνατότητα για παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, αλλά και την παρουσία τεσσάρων λιμνών, οι οποίες δημιουργούν ένα ήπιο μικροκλίμα, ιδανικό για την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών. Αυτές οι τέσσερις λίμνες δίνουν στο κρασί το όνομά του.

 

Οινοποίηση

Κατά την οινοποίηση ακολουθείται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης (skin contact) για όλες τις ποικιλίες εκτός του Ξινόμαυρου, το οποίο, όταν συμμετέχει στο χαρμάνι, οινοποιείται με τη μέθοδο blanc de noir. Στη συνέχεια ακολουθεί απολάσπωση και εμβολιασμός με καθαρή καλλιέργεια από επιλεγμένες ζύμες, οι οποίες εκφράζουν την αρωματική τυπικότητα της κάθε ποικιλίας. Η ζύμωση και ωρίμανση του 50% της συνολικής ποσότητας του Chardonnay γίνεται σε δρύινα βαρέλια με ανάδευση των οινολασπών, διαδικασία που προσδίδει όγκο, λιπαρότητα και πολυπλοκότητα. Το υπόλοιπο Chardonnay, καθώς και οι υπόλοιπες ποικιλίες ζυμώνονται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το τελικό χαρμάνι γίνεται στις αρχές Φεβρουαρίου.